Er gaat nog wel eens wat mis in HR- gesprekken in relatie tot arbeidsrecht. Een vaardig gesprekspartner zijn is een basis voor succes, maar hoe kan jij het gesprek nu positief beïnvloeden door jouw invloed te vergroten in een gesprek en een ander aan te spreken op zijn of haar gedrag?
Vier tips: Hoe vergroot je je invloed in een gesprek?
Weten dat je gelijkt hebt is nog iets anders dan gelijk krijgen, laat staan collega’s meekrijgen in jouw gelijk. Als je er bijvoorbeeld van overtuigd bent, dat een medewerker de kantjes er vanaf loopt, kun je diegene direct confronteren in de hoop dat het beter wordt maar dit hoeft zeker niet succesvol te zijn. Het is namelijk per situatie en persoon afhankelijk welke stijl de meeste kans biedt op een gewenste outcome.
Er zijn een aantal psychologische wetmatigheden die deze kans vergroten en in iedere stijl toepasbaar zijn. Ons brein verwerkt informatie in delen, waarbij de mate van aandacht en het geheugen bepalen in hoeverre de informatie ook echt blijft hangen én geaccepteerd kan worden. De les lezen terwijl een collega vol met emotie zit of de aandacht ergens anders heeft, heeft dan ook weinig zin.
Eén van deze psychologische wetmatigheden is het creëren van ‘het juiste moment’..
Tip 1
Creëer een specifiek moment op een plek waar je de volle aandacht kunt vragen van je gesprekspartner. Dus niet tussen de ‘bedrijven door’ en ook niet waar meerdere collega’s het gesprek kunnen horen. Vraag de mobiel aan de zijkant te leggen, dus ook jouw mobiel en zoek een moment en plek waar niemand jullie kan storen. Zo geef je direct een signaal af, dat het voor jou belangrijk is. Belangrijk genoeg om er de volle aandacht aan te geven. Daarnaast creëer je een setting waarin de ander niets anders kan, dan ook de volledige aandacht erop te vestigen.
Tip 2
Erken de emotie van je gesprekspartner als iemand zichtbaar emotioneel is, verdrietig, geërgerd of boos. Je hoeft hier niet in mee te gaan en je hoeft het er ook niet mee eens te zijn. Wel kun je benoemen; “Ik zie dat het je iets doet.” Of “Ik heb de indruk dat je ergens mee zit, ik wil het daar graag met je over hebben.” Laat je gesprekspartner daarop reageren en stel je eigen reactie uit. Als je direct op de eerste zinnen ingaat, zal je de emotie alleen maar groter maken of je belandt /beland je samen in een welles-nietes waarmee je niets opschiet. Effectiever is het om te bedanken voor het delen, want het delen zorgt ervoor dat iemand even stoom kan afblazen. Hierdoor wordt de ergste emotie al snel minder en kan men beter luisteren naar wat jij te zeggen hebt. Je kunt bijvoorbeeld zeggen; “Dank je wel voor het delen van jouw ervaring. Graag deel ik nu mijn ervaring.”
Tip 3
Benoem de centrale boodschap als eerste. Wat het eerste gezegd wordt, wordt beter onthouden Dit noemen we het begineffect. Begin dus met een kernachtige zin of vraag. Hierna kun je in eigen woorden toelichten hoe je bent gekomen tot deze boodschap. Verspil je tijd en je werklust niet aan vermoeiende en uitgebreide verantwoordingen Houd het simpel, kort en bondig. Daarmee win je kostbare tijd van jezelf en de ander. Dit kun je doen door jezelf een aantal vragen te stellen, zoals : ‘Wat wil ik bereiken, wat is mijn belangrijkste boodschap?’ Hiermee onderscheid je de kern van de onnodige details of emoties die kunnen afleiden en krijg je een opbouw voor jouw verhaal.
Tip 4
Herhaal de belangrijkste afspraken als laatste.
Naar het einde toe is zowel de aandacht als het geheugen weer actiever, dit noemen we het eindeffect. Dus maak van deze wetmatigheid gebruik door de belangrijkste afspraken en acties die zijn besproken te benoemen.
Kortom je impact en je succes vergroot je door vaardig te worden in gesprekken. Dit doe je door een specifiek moment te kiezen, de emoties te erkennen die er zijn ,je belangrijkste boodschap als eerste te benoemen en de belangrijkste afspraken te herhalen aan het eind.
Nu je dit weet en wanneer je deze tips consequent toepast in de gesprekken die jij voert, kan dit alleen maar in je voordeel werken.
Inspiratiebron: Hoe vergroot ik mijn invloed - Jan van der Vurst - 2012
Terug naar overzicht